فهرست مطالب

معرفت - سال سی‌ام شماره 4 (پیاپی 283، تیر 1400)

ماهنامه معرفت
سال سی‌ام شماره 4 (پیاپی 283، تیر 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/05/06
  • تعداد عناوین: 9
|
  • آیت الله علامه محمدتقی مصباح ره صفحه 5

    این مقاله شرحی است بر کلام امام محمدباقر علیه السلام به جابربن یزید جعفی در باب اوصاف شیعیان واقعی. یکی دیگر از این اوصاف، اجتناب از تاخیر در انجام کار خیر و پرهیز از تسویف است. تسویف یعنی انسان کار امروز را به بعد موکول کند. یکی از ریشه‌های امروز و فردا کردن کارها، غفلت است. غفلت انسان را بکلی از انجام تکلیف بازمی‌دارد. راز موفقیت انسان در زندگی و انجام موفق کارها، اجتناب از تسویف و غنیمت شمردن فرصت‌هاست. مانع دیگر، کاهلی و بی‌حالی در انجام کارهای خیر است. نتیجه این نوع برخورد با انجام امور خیر، قساوت قلب است. اهمال و سستی و سهل‌انگاری نیز از موانع شتاب در کار خیر است. عمر انسان بسیار گذرا و کوتاه است؛ شایسته است همتی کنیم و از لحظات عمر خود بهره ببریم. بنابراین، اگر کسی بخواهد به فرمایش امام محمدباقر علیه السلام نزد خدا عزیز و محبوب باشد، باید در کارهای خیر شتاب کند و گرفتار موانعی مانند تسویف، غفلت و سستی و کاهلی نشود.

    کلیدواژگان: تسویف، غفلت، قساوت قلب، غنیمت شمردن فرصت ها
  • فاطمه قدرتی *، مهدی سعیدی صفحه 11

    یکی از وظایف حاکمان جامعه اسلامی برخورد و موضع‌گیری مناسب در قبال مخالفان سیاسی است. دوران کوتاه حکومت امیرمومنان علی علیه السلام به خاطر شرایط خاص حاکم بر جامعه آن روز، سرشار از مشکلات و مسایلی بود که مخالفان سیاسی آن حضرت، صحنه‌گردان اصلی آن بودند؛ به‌گونه‌ای‌که بخش اعظم خلافت ایشان، به ‌مواجهه با این گروه‌ها اختصاص داشت. هدف این نوشتار ارایه الگویی منطبق بر سبک برخورد امام علیه السلام با آنان در موقعیت‌های مختلف بوده که ضمن احترام و به رسمیت شناختن حقوق مخالفان و رعایت اصول مهم حکومت‌داری همواره سعی در هدایت و بازگرداندن آنان به آغوش جامعه داشته‌اند. در این پژوهش سعی شده با بررسی توصیفی و تحلیل محتوای مضمونی منابع مهم تاریخی و به‌طور خاص، سیره عملی امام علیه السلام، از دیدگاه حقوقی به مسئله نگریسته شود و مخالفت سیاسی، اختلاف عقیده و انتقاد از آیین حکومت داری به‌عنوان یک حق در نظر گرفته شود؛ نه اینکه جرم تلقی گردد. ضمن اینکه حقوق مخالفان سیاسی در قانون اساسی ایران و اکثر کشورها به رسمیت شناخته‌ شده است.

    کلیدواژگان: مخالفان سیاسی، سیره حکومتی، حقوق، امیرمومنان علی علیه السلام، قانون اساسی
  • فاطمه سادات موسوی رنانی صفحه 25

    اعلامیه جهانی حقوق بشر که به منظور تکریم مقام انسانی و پی‌ریزی جهانی بدون خشونت تصویب شد، نه‌تنها جهان را آرام‌تر نساخت، بلکه بر مشکلات بشر افزود؛ لذا برای رفع مشکلات برآمده از آن، بررسی عوامل ناکارآمدی آن، که نوع نگرش به انسان و خاستگاه کرامتی او و در واقع، رویکرد انسان‌مداری و جایگزینی بشر به جای خدا و دین؛ همچنین نادیده گرفتن تفاوت‌های فرهنگی و اجتماعی ملیت‌های مختلف در تدوین آن می‌باشد؛ ضروری به نظر می‌رسد. از نظر آیت‌الله جوادی‌آملی برای حل مشکلات انسان معاصر، تفسیر لاهوتی از انسان باید جایگرین نوع ناسوتی آن شود. به دیگر بیان، برای احیای کرامت انسانی در این اعلامیه، سه نگرش راهبردی ضرورت دارد: 1) تبیین جایگاه انسان متاله در نظام وحیانی در مقابل حیوان ناطق در غرب؛ 2) تبیین چیستی و کارکرد عقلانیت وحیانی؛ 3) راهکارها و چگونگی تحقق کرامت انسانی در نظام وحیانی. در این مقاله با روش پژوهشی و کتابخانه‌ای ضمن تحلیل آسیب‌شناسانه از اعلامیه حقوق بشر، به‌ویژه موضوع کرامت انسان، انتقادها و راه‌کارهای فراروی از منظر آیت‌الله جوادی‌آملی مورد تحلیل و بررسی قرار می‌گیرد.

    کلیدواژگان: کرامت، اعلامیه حقوق بشر، خدا، عقل، اومانیست
  • محسن هنرجو*، محمدرضا باقرزاده صفحه 37

    تفاوت در نوع نگرش اسلام و مکاتب مادی، به انسان، قانون، حق حیات، آزادی و حقوق بنیادین بشر، مهم‌ترین عامل تفاوت در جرم‌انگاری رفتارها، مجازات و نحوه اجرای آنهاست. برخی با در نظر گرفتن مبانی فکری اومانیسم و حقوق بشر غربی، در مورد مجازات‌های اسلامی مناقشه کرده‌اند و برخی از آنها را نافی حقوق بنیادین بشر می‌دانند. با بررسی دقیق مفهوم‌شناسی هریک از حقوق بنیادین بشر و توجه به منشا آن، تناقضی که بین آنها و مجازات‌های حدی به نظر می‌رسد، برطرف می‌شود، این تحقیق با استفاده از روش توصیفی تحلیلی با تبیین حقوق «حیات، کرامت و آزادی» از منظر حقوقی و فقهی بیانگر این است که این مجازات‌ها در راستای حفظ و تحقق همین حقوق طبیعی انسان‌ها وضع شده و باید اجرایی شود. ازاین‌رو، بسیاری از این شبهات، ناشی از عدم تصور دقیق چیستی، چرایی و شرایط مجازات‌های حدی است که با تامل و دقت در فلسفه آنها معلوم می‌شود این‌گونه مجازات‌ها به‌هیچ‌وجه با حقوق انسانی تنافی نداشته و اختلاف در این خصوص، ناشی از اختلاف در جهان‌بینی‌ها و نگرش‌های انسان‌شناسانه است.

    کلیدواژگان: حدود، حق حیات، مجازات بدنی، کرامت انسانی، حق آزادی
  • سید جلال موسوی نسب*، عابدین مومنی، نادر مختاری افراکتی صفحه 49

    نسب ناشی از نکاح شرعی و قانونی مستلزم صحت است و آثاری از قبیل ارث، نفقه، ولایت قهری، حضانت و غیره بر آن مترتب می‌شود. با این حال ممکن است طفلی بی‌گناه در نتیجه عمل زنای والدین قانون‌شکن خود تولد یابد. در استنباط از ماده 1167 قانون مدنی مبنی بر ترتب یا عدم ترتب آثار حقوقی بر نسب چنین کودکی، میان اندیشمندان فقه و حقوق اختلافات نظری عدیده‌ای به ‌وجود آمد و در این خصوص آراء مختلفی نیز از سوی محاکم صادر گردید. در غایت امر این تهافت آراء به صدور رای وحدت رویه قضایی شماره 61703/04/1376 هییت عمومی دیوان عالی کشور منتهی گردید. در این جستار که به روش توصیفی تحلیلی و با ابزار کتابخانه‌ای نگارش یافته، سعی شده به بررسی این مسئله در فقه و نظام حقوقی قضایی ایران پرداخته شود. دیدگاه الحاق طفل به زانی که مخالف قول مشهور فقیهان امامیه و مطابق نظر فقهای معاصر می‌باشد و به‌ویژه منطبق با فتوای امام خمینی ره بوده که براساس آن، تحولی عظیم در حقوق ایران به ‌وجود آمد، ترجیح دارد و قوی‌تر است. ازاین‌رو، به دلیل وجود نص خاص، غیر از ارث، همه آثار حقوقی بر نسب نامشروع نیز مترتب می‌گردد.

    کلیدواژگان: آثار نسب، نسب مشروع، نسب نامشروع، حقوق فرزندان، حقوق کودک
  • سید علی جواهری صفحه 65

    به دنبال جهانی‌ شدن بیماری کرونا، مسایل زیادی مطرح شده که یکی از آنها، بحث مسئولیت مدنی فردی است که به واسطه وی، بیماری به دیگری سرایت پیدا می‌کند. اثبات ضمان جبران خسارت به‌بارآمده از سرایت بیماری‌های مسری همچون کرونا، پس از علم به خصوصیات این بیماری و شرایط و اسباب ایجاد مسئولیت ممکن است. این نوشتار با هدف بررسی مسئولیت مدنی از سرایت بیماری کرونا تهیه شده است. بنابراین ابتدا برخی از خصوصیات بیماری مذکور بیان شده و پس از آن شرایط مسئولیت مدنی در رابطه با بروز خسارت از سرایت بیماری کرونا بررسی شده است. در ادامه به شیوه تحلیلی اسباب ایجاد مسئولیت و رفع آن موردنظر قرار گرفته است. نتیجه کلی آن است که اگر فرد مبتلا به ویروس کرونا، باعث سرایت بیماری مذکور به دیگری شود و موجب اتلاف منافعش گردد، مسیول جبران خسارت به‌بارآمده می‌باشد؛ مگر آنکه بتوان خسارت ایجادشده را به خود شخص متضرر نسبت داد.

    کلیدواژگان: بیماری کرونا، مسئولیت مدنی، جبران خسارت، قاعده
  • عبدالله بهارلویی صفحه 75

    ازآنجاکه اسناد تجاری مانند چک، سفته و برات نقش اساسی در مبادلات تجاری افراد و موسسات مالی دارد، تبیین ماهیت آن به بهبود روابط تجاری کمک شایانی می‌کند. سند تجاری، سندی قابل معامله و انتقال است. اسناد تجاری علی‌رغم اختلاف، ویژگی‌های مشترک دارند. در این پژوهش به روش توصیفی ‌ تحلیلی ضمن بیان ویژگی‌های مشترک اسناد تجاری، مانند انعکاس طلب در سند، قابلیت انتقال، تمتع دارنده سند از تامین بیشتر، وصف تجریدی و تنجیزی بودن سند، صدور قرار تامین خواسته و مسئولیت تضامنی در مورد اسناد تجاری، به بررسی دیدگاه‌های مختلف در مورد ماهیت اسناد تجاری می‌پردازیم. در این قسمت با بیان 9 دیدگاه در خصوص ماهیت اسناد تجاری، همچون نظریه انتقال طلب، وکالت، حواله، نظریه نمایندگی، نظریه‌های تبدیل تعهد و تعهد یک‌طرفه، نظریه اعتماد و نظریه‌های مبتنی بر طبیعت دوگانه سند تجاری، دیدگاه مختار یعنی ضمانت ادا شدن آن با وجود بقاء دین در ذمه مدیون اصلی و تحمل مسئولیت از سوی وی را تبیین کرده‌ایم.

    کلیدواژگان: سند تجاری، ماهیت، مسئولیت، ضمانت
  • جبار محمدی بلبان آباد*، مجید وزیری صفحه 87

    در نظام حقوقی اسلام و بین‌الملل مداخله در امور داخلی دولت‌ها براساس اصل عدم مداخله، منع شده است. اما بر این اصل، براساس اصول و معیارهایی استثناء وارد شده است. در این مقاله مهم‌ترین اصول مشروعیت مداخله از دیدگاه اسلام با مراجعه به منابع فقهی و حقوقی تبیین و توسعه مفهوم مداخله با ذکر موارد مشابه آن، در نظام حقوق بین‌الملل مورد بررسی قرار گرفته است. هدف از این پژوهش ایجاد تطابق و تعامل بیشتر اصول مشروعیت مداخله، با قوانین موجود در نظام حقوق بین‌الملل و مسایل مستحدثه مطروحه در جهان امروز است. در این مقاله براساس مطالعه توصیفی، تحلیلی و تطبیقی اصول کرامت انسانی، جهاد دعوت، دفاع از دیگری و اصل امنیت دسته‌جمعی، جهاد تدافعی یا دفاع مشروع و مداخله مبتنی بر دعوت و یا قرارداد به‌عنوان مهم‌ترین اصول مشروعیت مداخله معرفی شده‌اند.

    کلیدواژگان: مداخله، اسلام، نظام حقوق بین الملل، کرامت انسانی، جهاد ابتدایی
  • احسان صادقی پور* صفحه 97

    در ژانویه 2018م دولت ترکیه عملیات شاخه زیتون را با توسل به اصل دفاع مشروع و با هدف برقراری ثبات و صلح در مرزها و نابودی تروریست‌ها در عفرین سوریه آغاز کرد. این در حالی است که حقوق بین‌الملل به‌هیچ‌وجه، به حق حمله به دولت دیگر، به دلیل ترس از اینکه در قلمرو دولت دیگر در حال طراحی برای حمله وجود دارد، اشاره ای ندارد. آنچه که مشخص است آنکه «دفاع مشروع» تنها زمانی مجاز است که یک تهاجم واقعی به وقوع پیوسته باشد و در فقدان عنصر تهاجم، استناد به دفاع مشروع جایز نیست. بنابراین، استناد به این اصل برای توجیه دفاع پیشگیرانه کاملا ناموجه بوده و نقض صریح منشور ملل متحد تلقی می‌شود. هدف از پژوهش مزبور بررسی عملیات شاخه زیتون از دیدگاه حقوق بین‌الملل بالاخص منشور ملل متحد است. بنابراین پژوهش حاضر از حیث هدف، کاربردی و از حیث روش، توصیفی تحلیلی است و با استفاده از منابع و اسناد معتبر کتابخانه‌ای انجام گرفته است.

    کلیدواژگان: دفاع پیش گیرانه، عملیات شاخه زیتون، تروریسم، نقض منشور، دفاع مشروع
|
  • Ayatollah Allameh Mohammad Taqi Mesbah Page 5

    This study explains the words of Imam Mohammad Baqira to Jabir ibn Yazid Ja'fi about the characteristics of real Shiites. Another of these characteristics is to avoid delays in doing good deeds and procrastination. The Procrastinate means to postpone one's work to another time. One of the roots of procrastination is negligence. Neglect completely prevents a person from doing his work. The secret of human success in life and successful work is to avoid procrastination and seizing opportunities. Another obstacle is laziness and lethargy in doing good deeds. The result of this kind of dealing with good deeds is cruelty of heart. Carelessness, laziness and negligence are also obstacles to accelerate good deeds. The Human life is very transient and short; It is worthwhile to make an effort and enjoy the moments of our lives. Therefore, if one wants to be dear and beloved to God according to the command of Imam Muhammad Baqira, he should hurry in good deeds and not be in trouble with obstacles such as procrastination, negligence, laziness and carelessness.

    Keywords: procrastination, negligence, cruelty of heart, seizing opportunities
  • Fatemeh Ghodrati *, Mehdi Saeedi Page 11

    One of the duties of the rulers of the Islamic society is to deal appropriately with the political opposition. The short period of Amir al-Mu'minin Ali's rule was full of problems and issues due to the special circumstances of the society of that day, in which the political opponents of the Imam were the main protagonists, as most of his rule was devoted to confronting these groups. The purpose of this study is to provide a model in accordance with the Imam's style of dealing with them in different situations, while respecting and recognizing the rights of the opposition and observing important principles of governance, have always tried to guide and return them to society. This study tries to disagreement and criticism of the governing religion is considered as a right, not to be considered a crime, and to regard the issue from a legal point of view by using descriptively examining and analyzing the thematic content of important historical sources, the practical life of the Imam in particular. At the same time, the rights of political opponents are recognized by the constitutions of Iran and most countries.

    Keywords: political opponents, the life story of the government, rights, Amir al-Mu'minin, constitution
  • Fatemeh Sadat Mousavi Ranani * Page 25

    The Universal Declaration of Human Rights adopted to honor human dignity and a world without violence, not only did not pacify the world but also added to human problems; Therefore, it seems necessary for solving issues arising from it, to study the factors of its inefficiency, which is the type of attitude towards man and his dignity, and in fact, the approach of humanism and human replacement of God and religion; It also ignores the cultural and social differences of different nationalities. The sacred interpretation of man must replace the secular type for solving issues on contemporary man according to Ayatollah Javadi Amoli’s view. Three strategic approaches are necessary to restore human dignity in this declaration such as 1) to explain the position of the deist man in the revealed system in front of the rational animal in the West 2) Explaining the quiddity and function of revealed rationality 3) Strategies and how to achieve human dignity in the revealed system. This study examines and analyzes criticisms and solutions, while pathologically analyzing the Declaration of Human Rights, especially the issue of human dignity, according to the Ayatollah Javadi Amoli by using a research method and library.

    Keywords: dignity, Declaration of Human Rights, God, wisdom, humanism
  • Mohsen Honarjo *, Mohammad Reza Bagherzadeh Page 37

    The most important factors of difference in criminalizing behaviors, punishments, and the manner of their implementation are differences in the type of attitude of Islam and material schools towards human beings, law, right to life, freedom, and fundamental human rights. Some have argued for Islamic punishments in light of the ideological foundations of humanism and Western human rights, and some see them as denying fundamental human rights. The contradiction that seems to exist between them and certain punishments is eliminated, by carefully examining the semantics of each of the fundamental human rights and considering their origin, this study uses a descriptive-analytical method to explain the rights of "life, dignity, and freedom" from a legal and jurisprudential point of view and indicates that these punishments have been imposed in order to preserve and realize these natural human rights and should be implemented. Therefore, many of these suspicions are due to the lack of accurate understanding of arguments, causes, and conditions of limited punishments and it becomes clear on reflection and accuracy in their philosophy such punishments are in no way inconsistent with human rights, and the difference in this regard is due to differences in worldviews and anthropological attitudes.

    Keywords: limits, right for life, corporal punishment, human dignity, right for freedom
  • Seyed Jalal Mousavinasab *, Nader Mokhtaria Afrakti, Amir Hamzeh Salarzaei Page 49

    The lineage resulting from canonical and legal marriage requires correctness and effects such as inheritance, alimony, natural guardianship, custodianship, etc are arranged on it. However, an innocent baby may be born as a result of the committing fornication of their lawbreaker parents. There were many theoretical differences between jurists and jurisprudences according to Article 1167 of the Civil Code on the order or non-order of legal effects on the lineage of such a child, and in this regard, different opinions were issued by the courts. The end of this incoherence of votes led to the issuance of a unanimous decision of the Judicial Procedure No. 617-03-04 / 1376 of the General Assembly of the Supreme Court. This study tries to examine this issue based on the jurisprudence and legal-judicial system of Iran and uses a descriptive-analytical method and with the help of library tools. The view of adjudication a child to a whoremonger who is contrary to the famous saying of the Imami jurists and in accordance with the opinion of contemporary jurists, and especially in accordance with the fatwa of Imam Khomeini, according to which a great change in Iranian law took place, is preferable and stronger. Therefore, due to the existence of a special text, except for inheritance, all legal effects on illegitimate lineage are also regulated.

    Keywords: effects of lineage, legitimate lineage, illegitimate lineage, children's rights, kids' rights
  • Seyed Ali Javaheri * Page 65

    Some issues have been raised because of the globalization of corona disease, one of which is the civil responsibility for the individual through whom the disease is transmitted to another. Proof of indemnification caused by the transmission of infectious diseases such as corona, after knowing the characteristics of the disease and the conditions and causes of responsibility is possible. This study aims to investigate civil responsibility for the spread of corona disease. Therefore, first, some of the characteristics of the disease are stated and then the conditions of civil responsibility for relation to the occurrence of damage from the spread of corona disease are examined. The reasons for creating and eliminating responsibility have been considered by using an analytical method in the following. The general conclusion is that if a person infected with the coronavirus spreads the disease to another and loses his or her benefits, he or she will be responsible for indemnification; Unless the damage can be attributed to the victim himself.

    Keywords: Corona disease, civil responsibility, indemnification, rule
  • Abdullah Baharloyi Page 75

    Explanation of the nature of business documents such as checks, promissory notes, and bills of exchange great help to improve business relationships because play a key role in the business transactions of individuals and financial institutions. A commercial paper is a marketable and negotiable document. Despite all differences, commercial papers have some features in common. In this study, we examine different views on the nature of commercial papers in a descriptiveanalytic manner while trying to introduce the common features of commercial papers, for instance, showing the debt, negotiability, preventing obtaining extra security, differentiability of character, unconditionality, issuing a writ of security for the relief sought, and joint and several liabilities concerning commercial papers. This section explains nine views of the nature of commercial documents, such as cession of claim, advocacy, draft, agency theory, theories of conversion of commitment, and unilateral commitment, theory of trust and theories based on the dual nature of the commercial document, independent's view means guaranteeing its fulfillment despite the survival of the debt owed by the principal debtor and his responsibility.

    Keywords: commercial document, nature, responsibility, guarantee
  • Jabbar Mohammadi Bolbanabad *, Majid Vaziri Page 87

    In the Islamic and international legal system, interference in the internal affairs of states is prohibited based on the principle of non-interference. An exception has been made based on principles and criteria according to this principle. This study examines the most important principles of the legitimacy of intervention from the Islamic point of view on referring to jurisprudential and legal sources to explain and develop the concept of intervention by mentioning similar cases in the international legal system. The purpose of this study is to make greater compliance and interaction of the principles of intervention legitimacy with the existing laws in the international legal system and the emerging issues in the world today. This study is introduced principles of human dignity, the jihad of invitation, defense of the other people, and the principle of collective security, defensive jihad or legitimate defense and intervention according to the invitation or contract as the most important principles of the legitimacy of intervention by using descriptive, and analytical study.

    Keywords: intervention, Islam, international law system, human dignity, elementary jihad
  • Ehsan Sadeghipour * Page 97

    The Turkish government started Operation Olive Branch with help the doctrine of legitimate defense with the aim of establishing stability and peace on the borders and eliminating terrorists in Afrin Syria in January 2018. International law does not in any way refer to the right to attack another state for fear of being plotted to attack in the territory of another state. What is clear is that "legitimate defense" is allowed only when a real attack has taken place, and in the absence of an element of aggression, it is not permissible to citation for legitimate defense. Therefore, citation for this principle to justify preventive defense is completely unjustified and is considered a clear violation of the UN Charter. The purpose of this study is to examine the operation of the Olive Branch based on the perspective of international law, especially the Charter of the United Nations. This study uses valid library sources and documents and is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of method.

    Keywords: preventive defense, Operation Olive Branch, terrorism, violation of the charter, legitimate defense